Logo Showdown
Decoratiefoto
 

Spelregels

De spelregels van para ice hockey zijn voor een groot deel gelijk aan die van ijshockey, er zijn echter een aantal verschillen die hier toegelicht zullen worden.
 
Para ice hockey wordt net als ijshockey gespeeld op een ijsvloer van 60x30 meter. Op het veld zijn drie rode lijnen, twee blauwe lijnen en vijf cirkels getekend.
Macintosh HD:Users:Jurrian_Raa:Downloads:HockeyRink-Zones.png
Spelers moeten een zwarte schijf (puck) in het doel van de tegenstander proberen te schieten. De spelers bewegen zich voort op een speciaal voor sledgehockey ontwikkelde slee. Elke speler heeft twee sticks waarmee hij zich kan voortbewegen. De bovenzijde van de stick lijkt op het blad van een ijshockeystick. Hiermee wordt de puck gespeeld. Aan de onderzijde heeft een stick kleine stalen punten die in het ijs worden geprikt. Hierdoor kunnen spelers zich voortbewegen.

Fysiek contact:
De spelers dragen beschermende kleding zodat fysiek contact toegestaan is. Er zijn echter grenzen aan het fysiek contact. Zo mogen spelers elkaar bijvoorbeeld niet constant vasthouden, elleboogstoten uitdelen, vechten of in een hoek van 90 graden op een andere slee inrijden. Deze vormen van fysiek contact worden meestal bestraft met een tijdstraf van 2 minuten voor de betreffende speler zodat een team gedurende die tijd met één speler minder moet spelen. Er zijn ook andere (zwaardere) straffen mogelijk. Een aantal voorbeelden is te zien in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=0CWWSNzSVNY

Doelman: 
De doelmannen (goalies) hebben een speciale stick, helm en handschoen waarmee zij hun doel kunnen verdedigen. Ook mogen zij de puck tot stilstand brengen in het gebied rond hun doel. Sommige goalies hebben de voorkeur om in kleermakerszit op hun slee te zitten.

Wedstrijd:
Een wedstrijd duurt drie periodes van 15 minuten zuivere speeltijd. Bij een gelijke score wordt de wedstrijd met vijf minuten verlengd (overtime). Als de score dan nog gelijk is, wordt de wedstrijd beslist door één tegen één penalty shots op de goalie te schieten. Teams mogen vijf veldspelers en één goalie tegelijkertijd op het veld hebben. Tijdens de wedstrijd mogen de teams voortdurend onbeperkt spelers wisselen. Een compleet team mag uit maximaal 13 spelers en twee goalies bestaan.
 
Kijk voor de volledige spelregels op: http://www.paralympic.org/ice-sledge-hockey/rules-and-regulations/rules
 

Nieuws

17 december: Amsterdam Tigers - Antwerp Phantoms

Op zaterdag 17 december om 14:00 uur spelen de Amsterdam Tigers in de Jaap Edenhal in Amsterdam...

Dordrecht Lime Kings verliezen van Antwerp Phantoms

De Dordrecht Lime Kings hebben op 27 november met 10-0 verloren van de Antwerp Phantoms. De...

Maak dit seizoen kennis met para ijshockey

Met de start van September over enkele weken het ijshockey seizoen weer en dat betekend ook om...