Logo Showdown
Decoratiefoto
 

Spelregels

De spelregels van para ice hockey zijn voor een groot deel gelijk aan die van ijshockey, er zijn echter een aantal verschillen die hier toegelicht zullen worden.
 
Para ice hockey wordt net als ijshockey gespeeld op een ijsvloer van 60x30 meter. Op het veld zijn drie rode lijnen, twee blauwe lijnen en vijf cirkels getekend.
Macintosh HD:Users:Jurrian_Raa:Downloads:HockeyRink-Zones.png
Spelers moeten een zwarte schijf (puck) in het doel van de tegenstander proberen te schieten. De spelers bewegen zich voort op een speciaal voor sledgehockey ontwikkelde slee. Elke speler heeft twee sticks waarmee hij zich kan voortbewegen. De bovenzijde van de stick lijkt op het blad van een ijshockeystick. Hiermee wordt de puck gespeeld. Aan de onderzijde heeft een stick kleine stalen punten die in het ijs worden geprikt. Hierdoor kunnen spelers zich voortbewegen.

Fysiek contact:
De spelers dragen beschermende kleding zodat fysiek contact toegestaan is. Er zijn echter grenzen aan het fysiek contact. Zo mogen spelers elkaar bijvoorbeeld niet constant vasthouden, elleboogstoten uitdelen, vechten of in een hoek van 90 graden op een andere slee inrijden. Deze vormen van fysiek contact worden meestal bestraft met een tijdstraf van 2 minuten voor de betreffende speler zodat een team gedurende die tijd met één speler minder moet spelen. Er zijn ook andere (zwaardere) straffen mogelijk. Een aantal voorbeelden is te zien in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=0CWWSNzSVNY

Doelman: 
De doelmannen (goalies) hebben een speciale stick, helm en handschoen waarmee zij hun doel kunnen verdedigen. Ook mogen zij de puck tot stilstand brengen in het gebied rond hun doel. Sommige goalies hebben de voorkeur om in kleermakerszit op hun slee te zitten.

Wedstrijd:
Een wedstrijd duurt drie periodes van 15 minuten zuivere speeltijd. Bij een gelijke score wordt de wedstrijd met vijf minuten verlengd (overtime). Als de score dan nog gelijk is, wordt de wedstrijd beslist door één tegen één penalty shots op de goalie te schieten. Teams mogen vijf veldspelers en één goalie tegelijkertijd op het veld hebben. Tijdens de wedstrijd mogen de teams voortdurend onbeperkt spelers wisselen. Een compleet team mag uit maximaal 13 spelers en twee goalies bestaan.
 
Kijk voor de volledige spelregels op: http://www.paralympic.org/ice-sledge-hockey/rules-and-regulations/rules
 

Nieuws

WK Para Ice Hockey A-poule van start!

Op 27 april start het WK A-poule in Ostrava, Tsjechië. Alle wedstrijden zijn live te volgen...

Amsterdam Tigers Para - Amsterdam Tigers BeNe-League

Op zaterdag 6 april speelt het Amsterdam Tigers BeNe-League team om 13:15 uur als...

Amsterdam Tigers Para verliest nipt van Rouen Dragons...

Amsterdam 9 maart 2019: Vandaag was het zover: de wedstrijd tegen Rouen Dragons uit Frankrijk....